Zupa w pierogarni

Spędzasz weekend w Tykocinie? To niewielkie miasteczko, ale z tradycjami, poza tym cieszące się popularnością wśród turystów. Jest kilka miejsc, do których warto wybrać się na obiad lub kolację.

Tejsza. Kuchnia żydowska w sercu Tykocina? Czemu nie! W karcie dań są też dania polskie, ale polecamy te izraelskie, m.in. cymes z kaszą gryczaną lub kuglem, pierogi z wołowiną. To miejsce kultowe, docenił je sam Robert Makłowicz!

Pierogarnia Tykocińska. W menu są nie tylko pierogi, ale też inne dania regionalne. Mimo że lokal słynie właśnie z pierogów, nie tylko na nie warto się tu wybrać – w sezonie letnim polecamy jednak głównie rozpływające się w ustach i pełne słodyczy pierogi z malinami lub jagodami.

Karczma Rzym. Dla miłośników kuchni tradycyjnej – w karczmie serwowana jest tradycyjna kuchnia serwowana w nowoczesnej formie. Co zamówić? Wspaniała jest gęsina, golonka, steki (z karkówki, antrykotu, polędwicy wołowej itd.), pstrąg pieczony w soli, polędwica z dorsza, a także… gotowane raki.

Fot. trust1